Yvonnes Yoga
Yoga World
Yoga

Mindfulness

Mindfulness innebär för mig att vara närvarande i stunden, i nuet. Att vara medveten om det jag gör här och nu.
Översatt betyder mindfulness sinnesnärvaro eller medveten närvaro och är ett förhållningssätt som används bland annat för att minska stress och oro.

De stunder jag glömmer av att vara i nuet, och det händer ofta, så behöver jag skala av allt jag håller på med. Det blir dubbelt, för att vara supereffektiv ger mig energi samtidigt som det tar onödigt mycket energi. Att hålla koll på vad det är jag håller på med just den sekunden – multitasking-delux och allt vad det innebär – resulterar i förlängningen att det snarare stressar mig. Allt som ska slutföras tar längre tid än om jag gör en sak i taget.
För att komma ur snurrkarusellen så väljer jag att först stänga av alla saker jag håller på med just nu. Jag bryter av, andas och pausrör på mig (mer om pausrörelser i kommande inlägg).
Därefter tar jag och påbörjar och slutför ett moment i taget OCH tar tanken med i varje steg. Det innebär att jag aktivt tänker högt i huvudet, tex. “nu skriver jag texten om bla, bla, bla…”, “jag reser mig från stolen för att gå till kopiatorn”, ”jag tvålar in händerna, sköljer händerna under kranen med vatten , torkar av händerna med handduk”, etc.
Ungefär som när du läser en text i en bok högt i huvudet för dig själv.

Detta är bara ett sätt att hjälpa en på traven att vara mindful i det du gör.
Andra sätt är genom yoga, eller som jag gör just nu – åker skidor i Sälen.
Jag behöver tänka på varje sväng jag gör, ploga mig neråt och hålla kolla på alla störtloppsåkare som viner fram förbi mig kors och tvärs. Dessutom, så behöver jag hålla fokus på att ta mig ner levande. Snacka om mindfulness i ett nötskal!

Vad innebär mindfulness för dig?
Hur gör du för att öka din närvaro i vardagen?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.