Yvonnes Yoga
Yoga World
Tanketwist

Många bollar i luften – hur prioritera?

Tidigare var det som att det låg prestige i vem som hade mest att göra. Vem som var mest effektiv för sin multitasking. Nu har trenden vänt! Nu är det stort fokus på hälsa, flera vill börja prioritera sin livsstil, valet av kost och träning samtidigt som vi ska må bra i sinnet och därför yoga.

Jag kan bli lite irriterad av just detta. I grund och botten handlar det om att alla bollar man hade tidigare, nu har bytts ut till vad vi i tillåtande mening istället väljer att kalla “hälso-bollar”. Antalet är oförändrat, kraven kvarstår och prestigen är ännu högre. Det kan låta förvirrande, men låt mig förklara.

Föreställ dig att du har blybollar, glasbollar och studsbollar.
Blybollarna är saker som väger tungt för dig – “måsten”, oftast svåra att prioritera bort.
Glasbollarna är saker som du värnar högt och som du behöver ta hand om varsamt – de ger mervärde på flera plan, sköter du inte om dessa så tär det på dig.
Studsbollarna är saker som oftast är återkommande – de dyker upp när som, är ständiga följeslagare med känslan av otillräcklighet.

Oavsett var du har dessa bollar – på jobbet, i privatlivet, på fritiden, etc. så kan de kategoriseras och grupperas efter saker/situationer du ställs inför och som du behöver hantera på olika sätt.
När du har många bollar i luften blir det svårt att hantera. Vilken boll ska du prioritera? Blybollen (tex. familjen/barnen, jobbet), glasbollen (tex. träningen, kosten, sömnen) eller studsbollen (tex. mailinkorgen, sociala medier, matlagning, tvätt)?

Alla dessa bollar kan vara olika saker för just dig. Men när blev det ok att tro att värdet av bollarna blev annorlunda för att de handlade om hälsa? Antalet bollar är fortfarande för många att hantera, och därmed får de samma effekt oavsett om syftet var av godo.

Så – idag har jag kategoriserat om en blyboll till en studsboll och valt bort den. En stor boll släpptes från mitt jonglerande av andra bollar och det känns genast lättare.

Har du för många bollar i luften? Kan du nu prioritera annorlunda om du kategoriserar bollarna?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.