Yvonnes Yoga
Yoga World
TanketwistYoga

Yoga – för målet eller resan?

Mål kan sättas inom flera olika områden och ha olika syften. Mål som du sätter för din egen utveckling kallas personliga mål. Dessa mål är oftast inriktade på prestation, utveckling och förändring. Eller så klart något helt annat.
Men vanligt är att personliga mål är formulerade så att du vill ha något att eftersträva och jobba mot för att utvecklas på något sätt.

Jag har reflekterat över om jag egentligen vill ha mål med yogan. Det med anledning av att jag till en början upplevde att det skapade prestationskrav och endast begränsades till att handla om fysiska mål.
Så jag satte först inga mål alls. Jag ville känna på vad yoga handlade om och vad ett lämpligt mål skulle kunna vara för mig utan att skapa krav och måsten.
Yogan har längs vägen blivit en del av en livsstil snarare än något som jag bara utövar endast på mattan.

Jag har fortfarande både icke-definierade och definierade mål med min yoga.
Icke-definierade kan vara sådant som jag testar på för att se om detta är något för mig att fortsätta med. Ett av mina definierade mål är att skapa mindre spänningar i kroppen – en helhet som i sig har andra delmål. Ett annat är att jag vill utöva fler bakåtböjningar och har för avsikt att genom ökade rörelser av hjärtöppnare få möjlighet att gå upp i en hållbar brygga, med öppet bröst och en rörlig rygg. Vilket ni också förstår har en del delmål.

Jag har upptäckt hur kroppen och sinnet har svarat helt överraskande genom några av mina yogamål. Det har varit en av drivkrafterna till att vilja sätta mål, som en egen varm bekräftelse och tacksamhet jag ger min kropp.
Ett säkerligen ganska vanligt nybörjarmål är att vilja öka rörligheten i kroppen. Detta mål har för mig givit positiva ringar på vattnet. Den ökade rörligheten i kroppen har också resulterat i mindre låsningar i höft, skuldror och axlar samt en större medveten förmåga att lyssna inåt.

Reflektera över hur du ser på mål i din yoga.
Har du några mål med yogan? Finns där delmål?
Hur blir du att reagera och känna om du inte uppnår dessa mål?
Betraktar du det som bakslag, ett underlag? Eller bemöter du det med något du kan skaka av dig där “det bara är att fortsätta försöka”?

Oavsett så kan mål å andra sidan också vara motiverande. Du kan uppleva att det finns en riktning i det du gör, en mening och något som skapar resultat. Det finns något att mäta och förhålla sig till. Du kan uppleva en utveckling som får din drivkraft att inte slockna.
Men kommer målet vara det viktigaste? Eller är det vägen mot målet som är resan och den stora investeringen och vinsten i sig?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.